Sèrie documental L128 - Projectes de recerca

Pla de treball expedició Guinea espanyola. Secció d'Etnologia i Arqueologia Presidència de Govern General Marroc. Proposta expedició Guinea. Certificat permís anada Guinea i... Cottes. D'Almonte. Expedició Guinea Estudi mostres dactilars i palmars. Expedició Guinea Llista caixes Guinea. Expedició Guinea [Justificants despeses expedició Guinea i duana] Correspondència. Expedició Guinea Fotos Guinea. Expedició Guinea Expedició del I.D.E.A. Guinea Equatorial. Còpia inventari de camp. August Panyella (l'original a ... Inventari i diari de camp. Expedició Guinea
Resultats 1 a 10 de 434 Mostra-ho tot

Àrea d'identificació

Codi de referència

MEB L128

Títol

Projectes de recerca

Data(es)

 • 1948-1969 (Creation)
 • 1948-1969 (Acumulation)

Nivell de descripció

Sèrie documental

Volum i suport

39 caixes

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

L’Ajuntament de Barcelona va fundar el Museo Etnológico y Colonial el 1948, a iniciativa del Dr. Tomàs Carreras, catedràtic d’ètica de la Universitat de Barcelona, que aleshores era el tinent d’alcalde delegat de Cultura del consistori.
La seu del Museu es va ubicar en un pavelló al Parc de Montjuïc, i va ser inaugurat al públic el febrer de 1949. Els antecedents d’aquesta fundació es remunten al 1915 quan el Dr. Tomàs Carreras i Artau i el seu col·laborador Josep M. Batista i Roca funden l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC). A partir del 1922 l’Associació Catalana d’Antropologia, Etnologia i Prehistòria agafarà el relleu, però les seves activitats s’aturaran l’any 1927 a causa, en part, de la dictadura de Primo de Rivera. Durant la Guerra Civil Espanyola es perderen gran part dels fons de l’AEFC, però al final de la Guerra el Dr. Carreras contribuí a la recuperació i organització d’una part d’aquests fons que foren incorporats al Instituto Bernardino de Sahagún de Antropología y Etnología del CSIC, així com també va tenir un paper rellevant en la fundació del Museo de Artes e Industrias Populares el 1942, precedent del Museo Etnológico y Colonial.
El primer equip de persones que van iniciar el funcionament del Museo Etnológico y Colonial estava format per August Panyella, que fou nomenat director del Museu, Zeferina Amil, qui va assumir les tasques de conservadora, Eudald Serra i Güell i Jordi Sabater Pi com a col·laboradors externs, i Albert Folch i Rusiñol com a patrocinador de les expedicions. Posteriorment, es va incorporar a l’Àrea de Conservació Carme Huera, la qual va ser nomenada la segona directora del Museu i va exercir el seu càrrec entre els anys 1987 i 1995.
Inicialment el patrimoni del Museu es limitava a: una col·lecció d’objectes filipins, procedents del Pavelló de Filipines de la Exposició Universal del 1888 de Barcelona; una sèrie de col·leccions procedents de l’Acadèmia de Ciències i de la Junta de Museus de Barcelona; una col·lecció de peces procedents de Guinea, adquirida per Pere Bosch Gimpera durant la Guerra Civil Espanyola i una col·lecció de peces precolombines d’Equador i Perú comprada pel Dr. Tomàs Carreras. En total el Museu tenia 2.700 peces en el moment de la seva inauguració.
Atesa la limitació de peces del fons museístic, la primera etapa del Museu va estar orientada a la recol·lecció de material i en el període de 1951 a 1973 es van realitzar les expedicions i viatges següents: Guinea (1948), Marroc (1951-1952), Marroc (1954), Marroc (1956), Japó (1957), Guinea Espanyola (1957), Jardí de Bindung (1957-1962), Guinea Espanyola (1959), Nepal (1960), Índia (1960), Guinea Espanyola (1960-1961), Japó (1961), Perú i Bolívia (1963), Japó (1964), Amèrica Central (1965), Índia (1967), Marroc (1967), Austràlia, Japó i Nova Guinea (1968), Marroc (1969), Mèxic (1970), Afganistan (1971), Mèxic (1971), Austràlia (1973). A través d’aquestes expedicions es va aconseguir recollir un fons museístic de 20.417 peces el que va motivar la construcció d’un nou edifici al 1973, que es va construir en el mateix lloc on era l’antic pavelló, per bé que aplicant sobre el nou edifici els models museogràfics vigents aleshores. Després de la construcció del nou edifici es va fer alguna campanya més com ara la d’Etiòpia (1974), el Senegal (1975) i Turquia (1976), però es van suprimir a partir del 1979. A partir del 1979 les tasques es van orientar cap a l’estudi i la conservació de les peces del fons museístic i després es dugueren a terme també activitats de difusió per donar a conèixer la col·lecció.

Institució arxivística

Història arxivística

 • Aquesta documentació ha estat sempre custodiada en les dependències del Museu Etnològic de Barcelona i es desconeix l’autoria del responsable que va ubicar la documentació en carpetes i caixes. La documentació es va organitzar cronològicament en caixes segons el país del qual hi ha documentació i, en cada caixa, es va separar en carpetes de l’Ajuntament de Barcelona segons el tema o assumpte tractat.
 • La primera intervenció documentada fou portada a terme el 2015 per Andreu Gabriel i Tomàs. Aquesta intervenció va consistir en la realització d’un inventari dels documents d’aquesta sèrie documental que recollia el títol de cada caixa i també el títol i les dates de cada carpeta, així com en algunes unitats, es va realitzar una breu descripció del contingut del document.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Fons pròpi. Documentació generada en l'exercici de les activitats científiques del Museu Etnològic.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Inclou la documentació produïda i rebuda amb motiu de les expedicions realitzades a diferents països pel Museu Etnològic de Barcelona en l'exercici de les seves activitats científiques, entre els anys 1948 i 1995.

Valoració, destrucció i programació

No s'efectuaran actuacions d'avaluació i tria sobre aquest fons.

Ingressos

No es preveuen nous ingressos.

Sistema d'organització

Documentació administrativa ordenada segons data creació

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Lliure accés a la consulta

Condicions de reproducció

No publicable sense permís

Idioma del material

 • anglès
 • català
 • espanyol
 • francès

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Inventari i descripció elaborada per Andreu Gabriel i Tomàs, el 25 de maig de 2015.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Arxiu del Museu Etnològic de Barcelona

Existència i localització de reproduccions

A l’Arxiu del MEB hi ha una reproducció digital realitzada l’any 2016 dels documents de les expedicions a Guinea Equatorial

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

Descripció d'una part de la sèrie documental. Els camps s'actualitzaran a mesura que es descriguin els documents que formen la sèrie documental.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

MEB

Regles o convencions

 • Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC), 2007
 • Mètode de descripció del Sistema AIDA
 • Tesaure BIMA

Estat d'elaboració

Final

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació revisió eliminació

juny-17

Idioma(es)

 • català

Escriptura(es)

Fonts

Per a la història del productor s'han extret dades de: HUERA, Carme. "El Museu etnològic de Barcelona". Anales del Museo Nacional de Antropología (Madrid, 1995)

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats