Sèrie documental L128 - Projectes de recerca

Área de identidad

Código de referencia

MEB L128

Título

Projectes de recerca

Fecha(s)

 • 1948-1969 (Creation)
 • 1948-1969 (Acumulation)

Nivel de descripción

Sèrie documental

Volumen y soporte

39 caixes

Área de contexto

Nombre del productor

Historia biográfica

L’Ajuntament de Barcelona va fundar el Museo Etnológico y Colonial el 1948, a iniciativa del Dr. Tomàs Carreras, catedràtic d’ètica de la Universitat de Barcelona, que aleshores era el tinent d’alcalde delegat de Cultura del consistori.
La seu del Museu es va ubicar en un pavelló al Parc de Montjuïc, i va ser inaugurat al públic el febrer de 1949. Els antecedents d’aquesta fundació es remunten al 1915 quan el Dr. Tomàs Carreras i Artau i el seu col·laborador Josep M. Batista i Roca funden l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC). A partir del 1922 l’Associació Catalana d’Antropologia, Etnologia i Prehistòria agafarà el relleu, però les seves activitats s’aturaran l’any 1927 a causa, en part, de la dictadura de Primo de Rivera. Durant la Guerra Civil Espanyola es perderen gran part dels fons de l’AEFC, però al final de la Guerra el Dr. Carreras contribuí a la recuperació i organització d’una part d’aquests fons que foren incorporats al Instituto Bernardino de Sahagún de Antropología y Etnología del CSIC, així com també va tenir un paper rellevant en la fundació del Museo de Artes e Industrias Populares el 1942, precedent del Museo Etnológico y Colonial.
El primer equip de persones que van iniciar el funcionament del Museo Etnológico y Colonial estava format per August Panyella, que fou nomenat director del Museu, Zeferina Amil, qui va assumir les tasques de conservadora, Eudald Serra i Güell i Jordi Sabater Pi com a col·laboradors externs, i Albert Folch i Rusiñol com a patrocinador de les expedicions. Posteriorment, es va incorporar a l’Àrea de Conservació Carme Huera, la qual va ser nomenada la segona directora del Museu i va exercir el seu càrrec entre els anys 1987 i 1995.
Inicialment el patrimoni del Museu es limitava a: una col·lecció d’objectes filipins, procedents del Pavelló de Filipines de la Exposició Universal del 1888 de Barcelona; una sèrie de col·leccions procedents de l’Acadèmia de Ciències i de la Junta de Museus de Barcelona; una col·lecció de peces procedents de Guinea, adquirida per Pere Bosch Gimpera durant la Guerra Civil Espanyola i una col·lecció de peces precolombines d’Equador i Perú comprada pel Dr. Tomàs Carreras. En total el Museu tenia 2.700 peces en el moment de la seva inauguració.
Atesa la limitació de peces del fons museístic, la primera etapa del Museu va estar orientada a la recol·lecció de material i en el període de 1951 a 1973 es van realitzar les expedicions i viatges següents: Guinea (1948), Marroc (1951-1952), Marroc (1954), Marroc (1956), Japó (1957), Guinea Espanyola (1957), Jardí de Bindung (1957-1962), Guinea Espanyola (1959), Nepal (1960), Índia (1960), Guinea Espanyola (1960-1961), Japó (1961), Perú i Bolívia (1963), Japó (1964), Amèrica Central (1965), Índia (1967), Marroc (1967), Austràlia, Japó i Nova Guinea (1968), Marroc (1969), Mèxic (1970), Afganistan (1971), Mèxic (1971), Austràlia (1973). A través d’aquestes expedicions es va aconseguir recollir un fons museístic de 20.417 peces el que va motivar la construcció d’un nou edifici al 1973, que es va construir en el mateix lloc on era l’antic pavelló, per bé que aplicant sobre el nou edifici els models museogràfics vigents aleshores. Després de la construcció del nou edifici es va fer alguna campanya més com ara la d’Etiòpia (1974), el Senegal (1975) i Turquia (1976), però es van suprimir a partir del 1979. A partir del 1979 les tasques es van orientar cap a l’estudi i la conservació de les peces del fons museístic i després es dugueren a terme també activitats de difusió per donar a conèixer la col·lecció.

Institución archivística

Historia archivística

 • Aquesta documentació ha estat sempre custodiada en les dependències del Museu Etnològic de Barcelona i es desconeix l’autoria del responsable que va ubicar la documentació en carpetes i caixes. La documentació es va organitzar cronològicament en caixes segons el país del qual hi ha documentació i, en cada caixa, es va separar en carpetes de l’Ajuntament de Barcelona segons el tema o assumpte tractat.
 • La primera intervenció documentada fou portada a terme el 2015 per Andreu Gabriel i Tomàs. Aquesta intervenció va consistir en la realització d’un inventari dels documents d’aquesta sèrie documental que recollia el títol de cada caixa i també el títol i les dates de cada carpeta, així com en algunes unitats, es va realitzar una breu descripció del contingut del document.

Origen del ingreso o transferencia

Fons pròpi. Documentació generada en l'exercici de les activitats científiques del Museu Etnològic.

Área de contenido y estructura

Alcance y contenido

Inclou la documentació produïda i rebuda amb motiu de les expedicions realitzades a diferents països pel Museu Etnològic de Barcelona en l'exercici de les seves activitats científiques, entre els anys 1948 i 1995.

Valorización, destrucción y programación

No s'efectuaran actuacions d'avaluació i tria sobre aquest fons.

Acumulaciones

No es preveuen nous ingressos.

Sistema de arreglo

Documentació administrativa ordenada segons data creació

Área de condiciones de acceso y uso

Condiciones de acceso

Lliure accés a la consulta

Condiciones

No publicable sense permís

Idioma del material

 • inglés
 • catalán
 • español
 • francés

Escritura del material

Notas sobre las lenguas y escrituras

Características físicas y requisitos técnicos

Instrumentos de descripción

Inventari i descripció elaborada per Andreu Gabriel i Tomàs, el 25 de maig de 2015.

Área de materiales relacionados

Existencia y localización de originales

Arxiu del Museu Etnològic de Barcelona

Existencia y localización de copias

A l’Arxiu del MEB hi ha una reproducció digital realitzada l’any 2016 dels documents de les expedicions a Guinea Equatorial

Unidades de descripción relacionadas

Descripciones relacionadas

Área de notas

Notas

Descripció d'una part de la sèrie documental. Els camps s'actualitzaran a mesura que es descriguin els documents que formen la sèrie documental.

Identificador/es alternativo(os)

Puntos de acceso

Puntos de acceso por materia

Puntos de acceso por lugar

Puntos de acceso por autoridad

Tipo de puntos de acceso

Área de control de la descripción

Identificador de la descripción

Identificador de la institución

MEB

Reglas y/o convenciones usadas

 • Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC), 2007
 • Mètode de descripció del Sistema AIDA
 • Tesaure BIMA

Estado de elaboración

Final

Nivel de detalle

Parcial

Fechas de creación revisión eliminación

juny-17

Idioma(s)

 • catalán

Escritura(s)

Fuentes

Per a la història del productor s'han extret dades de: HUERA, Carme. "El Museu etnològic de Barcelona". Anales del Museo Nacional de Antropología (Madrid, 1995)

Área de Ingreso

Materias relacionadas

Personas y organizaciones relacionadas

Tipos relacionados

Lugares relacionados